Derfor er denne bokstavkombinasjonen så populær på bilskiltene

Gimmick fikk fart på interessen.

POPPIZZ: Biler med bokstavkombinasjonen «ZZ» er blitt svært populær i Sør-Norge. Foto: Ann Murberg
POPPIZZ: Biler med bokstavkombinasjonen «ZZ» er blitt svært populær i Sør-Norge. Foto: Ann Murberg

De siste årene har bokstavkombinasjonen «ZZ» blitt svært populær på biler i Sør-Norge - og kanskje særlig i området rundt Bergen.


Tidligere, da bokstavene var ufravikelig knyttet til stedet bilen var registrert, var kombinasjonen hjemmehørende i Lakselv i Finnmark.

Syntes skiltene var kule
Nå kan iFinnmark.no fortelle at det var en helt spesiell gimmick fra en bilforhandler i Bergen som sørget for at interessen for disse skiltene ble svært stor sørpå.

Daglig leder Robert Kjerrgård hos bilforhandler SPZ Bil på Kleppestø utenfor Bergen, forteller at de kjøpte en Audi A3 fra Lakselv i 2005. De syntes skiltene var kule, og bestemte seg for å markedsføre at de leverte ut biler med ZZ-numre.

Han anslår at de har solgt om lag 2000 biler med disse kjennemerkene - og han får æren for å startet «ZZ-sirkuset» for mer enn 10 år siden.

- Nå er det mer utvannet, da veldig mange forhandlere i Bergen også leverer ZZ til de som vil ha, sier han til nettstedet.


Vil ikke assosieres med SV
Bilforhandlerens kampanje er altså noe av årsaken til de mange ZZ-bilene som tøffer rundt på Vestlandet.

En annen årsak kan være mer politisk motivert. Bergenserne har nemlig i utgangspunktet blant annet «SU» eller «SV» på skiltene.

– Jeg har spurt mange, og svaret er simpelthen at bilkjøperne ikke vil ha bokstavkoden SV som nå gjelder for nye biler i Bergen. De vil ikke assosiere seg med et bestemt politisk parti, sa bergenseren Inge Gjelsvik til Finnmark Dagblad for et par år siden.


Saken fortsetter under bildet
ann murberg
OPPFORDRER: Ann Murberg mener finnmarkingene må stå opp for «ZZ»-kombinasjonen. Foto: Privat

Mange igjen

Yrkessjåfør Ann Murberg, som opprinnelig er fra Hammerfest, kan rapportere om stadig flere biler med slike skilter også i Asker- og Bærumsområdet. Hun er opptatt av at skiltene fortsatt skal ha sin identitet nordpå.

– De «stjeler» ZZ-skiltene våre, det blir bare flere og flere med disse skiltene. Snart er det vel ikke flere igjen. Nå må finnmarkingene bruke ZZ i stedet for å bruke ZX og ZT og andre Z-skilt, bare for å gjøre litt hevd på bokstavene mens vi ennå kan, sier Murberg til iFinnmark.no.

Ifølge tall fra Statens vegvesen, går det 856 kjøretøy i Finnmark med femsifrede ZZ-skilt, mens tilsvarende tall for Sør-Norge er hele 10.116.

Imidlertid er det fortsatt mange muligheter til å sikre seg et slikt skilt; det gjenstår ca 78.500 kombinasjoner.